Blog

Bağışıklığını Besle

  • February 04, 2021
bağışıklık,beslenme

Özellikle kış mevsimi kendini gösterirken ön plana çıkan bağışıklık sistemi, corona virüs ile birlikte daha çok dikkat çeken bir konu haline geldi. 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Hastalık bu kadar yeniyken daha tedavi şekli belli değilken bağışıklık sistemini güçlü tutmak yapılabilecekler arasında ilk sırayı aldı. Tedavi yollarıyla birlikte güçlü bağışıklık olmazsa olmazlardan.

Bağışıklık sistemi nedir?

Canlılarda hastalıklara karşı koruma yapan hastalığa neden olan hücreleri yok eden bir savunma sistemidir.

Bağışıklık sistemi birçok yoldan güçlü tutulurken beslenme yolu da bunlardan ve en önemlilerden biridir. Beslenme de bağışıklığı güçlü tutan vitamin ve mineraller ısrarla üzerinde durulan konulardan.

Peki Beslenme Yoluyla Bağışıklığı Nasıl Güçlü Tutarız? Hangi Vitamin-Mineraller Bağışıklık İçin Gerekli? Takviye Almak Şart mı? Neler yapabiliriz?

İşte alınması gereken vitamin-mineraller ve beslenme önerileri

D vitamini: D vitaminin asıl kaynağı Güneş’tir. D vitamini ihtiyacımızın %90’ını Güneşten karşılarken %10 kadarını beslenme yoluyla karşılıyoruz. Özellikle yasaklarla birlikte güneşten faydalanma açısından biraz olumsuz etkileniyoruz. Besinlerden nasıl karşılayacağız dersek, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, yağlı balıklar D vitamini kaynağı olarak sayılabilir. Bununla birlikte takviye olarak da D vitamini alınabilir. Fakat bilinçsiz alım doğru değildir. Biyokimyasal testler sonucunda eksiklik görüldüğü takdirde hekim tarafından karar verilir.

Çinko: Bağışıklık için gerekli minerallerdendir. Çinkodan zengin besinler ise; kümes hayvanları, kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, fındık, tahıl ürünleri, susam, badem, kabak çekirdeği,ceviz, süt ve süt ürünleridir.

Probiyotik: Probiyotiklerin asıl etkileri patojenlerle savaşmak bağışıklığı güçlendirmek ve bağırsak sağlığını korumaktır. Probiyotik besinler ise yoğurt, peynir, kefir ve turşudur. Fakat turşu hipertansif bireyler için önerilmemektedir. Probiyotik de kullanılabilir.

A Vitamini: Yumurta sarısı, süt, balık, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunur.

C Vitamini: Bağışıklık sistemi savunma mekanizmasına önemli katkı sağlar. Portakal, mandalina, limon, kivi, yeşil biber, çilek, kuşburnu gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur.

Kurkumin: Zencefilgillerden olan zerdeçalda bulunan kurkuminin doğal bağışıklığı destekleyen etkileri görülmüştür.

Fenolik Bileşikler: Antioksidandırlar. Kırmızı meyveler, çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, siyah üzüm, karadut.

Tüm bu saydıklarımız beslenme yoluyla bağışıklığı güçlendirmek için olmazsa olmazlardır. Fakat aynı zamanda sağlıklı beslenmek için de bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gereklidir. Sağlık için vücutta bütün vitamin ve mineraller yeterli olmalıdır. Fazladan vitamin-mineral kullanmak bazen toksik etki yaratabilmektedir. Dengeden şaşmayalım. Bunun için uzman desteği alabilirsiniz.

Sağlıklı kalın sağlıcakla kalın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Keyifli okumalar….

Diyetisyen Emine Şentürk