Blog

Doğru Postür Nedir, Postür Nasıl Olmalıdır?

  • February 02, 2021
postür, duruş bozukluğu, doğru duruş, doğru postür

Hep bildiğimiz ama göz ardı ettiğimiz Postür nasıl olmalıdır sorularını yanıtlamaya çalışacağım. Keyifle okuyun ve faydalı bilginin yayılmasını sağlayın.

Postür iskelet sisteminin doğru duruş şeklidir. Tıp dilinde postür(duruş) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Vücudumuzun duruşu, duygusal durum, vücut tipi, alışkanlıklar, kalıtım ve kas dengesi gibi birçok faktör tarafından belirlenir. Postür statik ve dinamik olarak 2'ye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma gibi hareketsiz durumdaki vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasındaki vücudun şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denir.

Doğru postür nasıl olmalıdır?

Kas iskelet sisteminde bir zorlanmaya sebep olmayan, vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruşa normal postür denir. Doğru Postür baş ve göğüs dik, çene kalça içe çekik, dizler düz ve ayak araları 15cm aralık olacak şekilde ayakta durmaktır. Doğru postürde kaslar arasında dengeli bir bağlantı vardır bu da omurga üzerine binen yükü azaltır. İyi bir postür eğitimi çocukluktan itibaren başlar. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde karşılaşılabilecek birçok romatizmal ve eklem hastalığının, organ bozukluklarının, ruhsal bozuklukların sebebi olabilir. Doğru postürle boyun bel ve sırt ağrıları olmaz ve kişi çabuk yorulmaz.

Duruş Bozukluğu, Görsel Postür ve PİLATES

İyi bir postür,sağlıklı bir vücudun ve doğru yapılmış pilates egzersizlerinin göstergesidir. Pilates ve postür ayrılmaz kavramlardır. Pilates yaparken sıkılaşmış olabilirsiniz ama egzersizleri doğru yapmadıysanız ya da duruşunuza yönelik çalışmalar yapılmadıysa büyük hata yapılmış demektir.

PİLATES Neden Doğru Duruş İçin Etkili?

Önceki yazılarımızda pilates prensiplerinden bahsetmiştik. Pilatesin olmazsa olmazlarından Merkezleme her egzersizde güç evini ( power house) hedef alır. Vücudumuzun dengesini ve koordinasyonunu kontrol eden sistemler karın bölgesi çalışmalarıyla belirlenir. Karın bölgesi, pilateste merkez güç evi olarak anılır. Bütün hareketlerimizin merkezidir ve her harekette aktif olmalıdır. Pilates esnasında yaptığımız her harekette iskeletimizin doğru olarak hizalanmasına yardımcı olur. Ayrıca bu hizayı koruyan kasları güçlendirir.

Kişide postüral bir bozukluk olup olmadığının anlaşılmasında postür analizi önemli rol oynamaktadır. Kasların kısalık testleri, düzlem ile eksen analizleri ve anatomik yapıdaki pozisyon değerlendirmeleri gibi isimler almıştır. Pilates çalışmalarına başlamadan önce ya da ilk çalışmada duruş analizi ve fonksiyonel analizlerden uzaklaşıldığında gelecekte sorunlar ya da büyüyen açılar yaratma riskini almış oluruz. Bu yazımızda sizlere postürün önemini ve doğru postürün nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalıştım. İyi bir postür vücudumuz için hayati önem taşır. Yapacağınız aletli pilates , mat pilates egzersizleri ile doğru postüre ulaşabiliriz, sıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olabiliriz.