Blog

Egzersiz Ve Bağışıklık Sistemi

  • January 16, 2021
egzersiz,bağışıklık

Bağışıklık sistemi vücudumuzdaki savunma mekanizmamizi oluşturan, tümör ve patojenleri tanıyan ve aynı zamanda onları yok eden, vücudu zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.

Bağışıklık sistemini;

  • yeterli uyuyarak,
  • sağlıklı beslenerek,
  • alkol ve sigara kullanmayarak
  • enfeksiyonlara karşı tedbirler alarak,
  • stresten uzak durarak,
  • egzersiz yaparak güçlendirebiliriz.

Bağışıklık sistemi sağlığı ve düzenli egzersiz arasında sıkı bir ilişki vardır. Düzenli olarak haftada 150 dk orta şiddette egzersiz yapmak besinlerin doğru emilmesini sağlayarak bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Bu sıkı ilişkiyi birkaç adımda incelemekte fayda var. Vücudumuza giren besinler belli bir oranda emilmektedir. Bu emilimi ise besin çeşitliliği, posalı beslenmek, besinlere duyulan ihtiyaç veya hareket etme gibi birçok şey etkilemektedir. Bu maddeler arasında son zamanlarda dikkat çeken en önemli etken egzersiz yapmaktır. Egzersiz yapmak, emilimin etkin bir sekilde yapılmasını destekleyerek vücudun besin öğelerinden daha fazla faydalanmasını sağlayabilir.

Bir diğer yandan yapılan araştırmalar düzenli egzersizin obezite, inme, kan yağlarının yüksekliği, osteoporoz, depresyon, bazı kanser türleri ve safra taşı gibi problemlerin önünde büyük engel olduğu yönündedir. Bir çok klinik ve deneysel araştırmalar düzenli yapılan egzersizin üst solunum yolu enfeksiyon sıcaklığını azalttığını göstermektedir.

Meme Kanser Riskini Azaltır.

Kaliforniya Üniversitesinde yapılan araştırmada düzenli olarak haftada 1-3 saat arası egzersiz ( pilates) 😊 yapan kadınlarda göğüs kanseri riskinin yüzde 30, 4 saatten fazla egzersiz yapanlarda ise yüzde 55 oranında azaldığını göstermektedir. National Institute of Mental Health e göre ise egzersizin iyi hissetme halini pozitif etkilediği ve mental sağlığa iyi geldiği bilinmektedir.

Özellikle bu dönemde bağışıklığımızı arttırmak için vücut ağırlığımızla yaptığımız egzersizleri programlamak mantıklı olacaktır. Bu program aorobik, evde yürüyüş, kuvvet, esneme ve denge egzersizleri veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir. Gücümüzü ve kalp atış hızımızı arttıracak vücut ağırlığımızla yapabileceğimiz egzersizlere örnek olarak,

  • Plank, Push up, Squat, Bacak açışları verilebilir.

Bununla birlikte bu egzersizler sağlıklı kişiler için olup metabolik ya da posturel problemi olan kişilerin kesinlikle uzman desteği almaları gerekir.

Belirttiğim seçenekleri 4 kez 25 saniye yapıp 40 saniye dinlenme şeklinde toplam 4 set halinde gerçekleştirebiliriz. Bu tür programlar hem bizi dinç tutacak hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir.

Pandemi dönemi ne yazık ki hepimiz için rutinlerimizi bozmak zorunda kaldığımız bir dönem oldu. Normal yaşantımızda belki de haftanın 4 günü spor salonunda antrenman yaparken şimdilerde salonlara gitmekten kaçınır olduk. Ancak unutmayalım ki hijyen kurallarına önem verilmiş, uzman eğitmenlerle çalışan seçkin salonlarda antrenman yapmak sağlığımız için bir tehdit değil aksine yatırımdır.