Blog

Reformer Pilates Yaparken Kullandığımız Ekipmanlar Neler Merak Ediyor Musunuz?

  • February 16, 2021
reformer pilates, pilates ekipmanları, chair, barrel , tower

Reformer Pilates çeşitli ekipmanlardan destek alarak, omurga sağlığını ve kas gücünü arttırmak, duruş bozukluklarını minimuma indirmek için yaptığımız bir egzersizdir. Reformer Pilates genelde sadece bir aletin üzerinde kızaklar ve ipler yardımıyla yapılan çalışma olarak görülse de aslında bir antrenman seti boyunca yararlandığımız farklı ekipmanlar vardır. Bu yazımızda size tek tek kullandığımız ekipmanların neler olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatmaya çalışacağız.

Tower

Normal pilatesten oldukça farklı olan reformer pilates, mat kullanımı yerine aletlerin, yaylarıyla yapılmaktadır. Özel olarak tasarlanmış aletler sayesinde vücudun "kendi ağırlığıyla " güç, dayanıklılık, esneklik ve beden farkındalığı kazanmayı hedeflemektedir.

Aletli pilates sistemi Alman doktor Joseph Pilates tarafından keşfedilmiştir ve eski dönemlerde bir çeşit terapi yöntemi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise sağlıklı bir omurga, fit bir görünüm ve dayanıklı bir bedene ulaşma hedefiyle pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Aletli pilates mekanizmasındaki yaylar kişinin vücuduna, yaşına, boyuna, kas ve kemik sistemine özel olarak ayarlanır. Bu mekanizma sayesinde hem fiziksel hem de mental olarak iyileşmenizi öngören pek çok egzersiz yapmanız mümkün hale gelir. Egzersizler oturarak, yatarak, ayakta durarak, yan yatarak, baş aşağı sarkarak, itme çekme hareketleri yaparak çeşitlendirilir. Egzersizin çeşitliliği, uzunluğu tamamen bireysel olarak kişinin vücut tipine uygun şekilde ayarlanır. Birkaç hafta içinde bölgesel olarak incelme ve sıkılaşmaları fark edeceğinizi vaadeden aletli pilatesin sağlıklı bir beden için bir çok faydası bulunmaktadır.

Barel (varil)

Germe, güçlendirme ve esneklik egzersizleri için bir varil yüzeyi ile merdiven basamaklarını birleştirir. Aynı zamanda omurga düzeltici de denir. Joseph Pilates tarafından geliştirilmiştir ve her bir harekette eşsiz bir rol oynar. Pilates teknikleri kullanarak egzersize ek yollar sunar. Doğru duruşu sağlayan kasları izole etmek için tasarlanmıştır.

Chair (sandalye)

Daha geleneksel teknikler ve ekipmanlar tarafından anlaşılamamış kas gruplarını germek ve güçlendirmek için tasarlanmıştır. Chair kaslarınızı ve vücudunuzu sakatlanma ve ağrıya karşı önlenebilir sağlıklı hareket kalıplarını öğrenmenize yardımcı olur. Bir oturma yeri ve bu koltuğa menteşeli yaylı bir ayak pedalından oluşmaktadır. Sandalyede oturabilir, ayakta durabilir ve pedalı ayak veya ellerinizle itebilirsiniz. Sandalyede, temel güç, bacakların gücü, omuz kemeri stabilitesi, mobilite ve ayakta durma, tırmanma, itme ve ağırlık kaldırma gibi güç ve fonksiyonel hareketlere odaklanan 30 farklı egzersiz kategorisi gerçeklestirilebilir.

Chair yaylarinin ayarlanması: sandalyenin direncini ayarlamak için pek çok yay takma noktasına sahiptir. Chair da 4 yay bulunmaktadır, tüm yaylar sandalyenin arkasında bulunan kaktüs şeklindeki yay iliştirme noktalarına doğru hareket ettirilerek daha aşağı veya daha yukarı takılabilir. Kaktüsün en altındaki nokta 1 numara, en hafif pozisyondur,en üst 4 numara en zor konumdur. Yay ne kadar yükseğe iliştirilirse direnç o kadar yüksek olacaktır. Unutmayın hangi pilates aletini kullanırsak kullanalım pilates tüm vücudu eşit şekilde geliştirir. Düzenli gelişen kaslar yapılan her harekette forma girer. Pilates egzersizleri vücuttaki asimetrileri düzeltir.