Blog
Çocukların sporla erken yaşta tanışmalarının önemi büyük. Sporun temeli olarak kabul edilen cimnastik, küçük yaştan itibaren tüm çocukların eğlenerek yaptığı bir spor dalıdır.
Küçük çocukların neredeyse hepsi gelişme dönemlerinde çok aktifler. Evlerde koltuklar üzerinde atlamak, yatakta taklalar atmak, yüksek yerlere tırmanmaya çalışmak onlar için büyüleyici.
Aileler çocuklarının bu enerjilerini atabilmeleri için onlara okul dışında keyifle gidebilecekleri aktiviteler aramaktalar. Ve araştırmaları sonunda ya da gittikleri günlük atölyelerin artık düzensiz ve yorucu olmaya başladığı noktada aslında bu yaş grubu çocuklara en uygun alternatifin cimnastik olduğunu farkediyorlar.
Erken Dönemde Cimnastik ve Faydaları
Cimnastik esneklik, öz disiplin, komut alma, koordinasyon, denge gibi bir çok fiziksel ve zihinsel gelişim özelliğine katkı sağlar. Bu katkıları sağlarken çocuklar bir eğitim alanında bir şeyler öğreniyorum hissinden uzakta, renkli minderler, toplar, eğlenceli hareketler ile dersin nasıl geçtiğinin farkına bile varmazlar.
Cimnastik branşı 3-4 yaştan itibaren çocukların kolaylıkla adapte olabileceği bir branştır. En küçük yaş gruplarımızda çocuklarımızı cimnastik temelli oyunlarla derse alıştırıyoruz. Bu oyun temelli hareketlerle dikkat ve algı çalışmaları yaptırıyoruz. Oyunlarda denedikçe yapabildiklerini görüyor ve denemekten kaçmamayı öğreniyorlar.
Sınıflarımızı gruplarken önem verdiğimiz bir nokta da çocukların kendi yaş grupları ile birlikte ders almaları. Her çocuğun gelişimi algısı kendine özeldir. Küçük yaş gruplarında ay farkının bile gelişimlerinde değişiklik yarattığını biliyoruz. Bu nedenle çocukların öz güvenini sarsacak, sınıfta arkadaşlarım benden daha iyi fikrini düşündürtecek bir gruplamadan özellikle kaçınıyoruz.
Çocukların en erken yaşta sporla tanışmalarını istememizin bir çok nedeni var;
- kas-sinir koordinasyonunu güçlendirmek,
- esnekliği arttırmak,
- komut alabilme becerisini geliştirmek,
- öz disiplini sağlamak,
- öz güveni geliştirmek,
- kaba motor becerisini geliştirmek,
- takım çalışmasında rol alabilme yetisini geliştirmek.
Günümüzde özellikle yaşadığımız bu zorlu pandemi döneminde oldukça hareketsiz kalan çocuklarımızı spora yönlendirmemizin önemi çok daha büyük. Evde neredeyse tüm gün bilgisayarın başında derse odaklanmaya çalışan bir çocuğun hareketi minimuma düşmüştür. Hareketsizlikle birlikte fiziksel olarak yaşanan sonuçları hepimiz fark edebiliyoruz. Ama bu durumun bir de ruhsal sonuçları var. Fiziksel sonuç, kas gelişiminin yavaşlaması, obezite, vücut direncinin azalması. Ruhsal sonuç ise, içine kapanma, mutsuzluk, yaratıcılığın zayıflaması.
Bu nedenle cocukların günlük rutini içine sporu dahil etmek gerekir. Yaş gruplarına göre antrenmanın günü ve süresi değişmektedir. 3-4 yaş grubu için haftada 1 gün 45 dakika ders yaparken, 5-8 yaş grubu için süre 1 saat ve haftada 2 gün antrenman yapmak doğru olacaktır.
Çocuklarınız için doğru branşa karar verdikten sonraki en önemli konu doğru eğitmen ve doğru adres.Çocukların hayatına yeni bir aktivitenin, yeni arkadaşın, yeni bir olayın dahil olması onlar için çok ince bir çizgidir. Bu noktada eğitim verecek kişinin çocukla kuracağı ilişki her şeyden önemli.
Biz merkezimizde bu önceliği koruyarak çocuklara sporu sevdirmeyi hedefliyoruz.
Siz de çocuklarınızı cimnastik ile tanıştırmak isterseniz ücretsiz deneme dersimize davetlisiniz.