Blog

Omurga Problemleri

  • March 12, 2021

Omurga sağlığı yaşam kalitesini doğrudan etkileyen unsurların başında geliyor. Duruş, oturuş ve hareket kabiliyeti insan yaşamının olmazsa olmazı... Dolayısıyla omurga sağlığında meydana gelen herhangi bir sorun gündelik yaşama olumsuz yansıyabilir. Bir sorun çıkana kadar çok farkına varmadığımız, bizi ayakta tutması dışında işlevi hakkında fazla bilgiye sahip olmadığımız bir organımız omurga.

Omurga sağlığı neden önemlidir?

Omurganın fonksiyonlarını hatırlayacak olursak; vücudun çatısını oluşturur, hareketimizi sağlar, sağlıklı nefes almamızda ve kalbimizin iyi çalışmasında rolü vardır ve hareketimizi sağlayan kaslara beyinden emir getiren sinirleri taşır ve korur. Bu nedenle omurgamızın sağlıklı olması çok önemlidir.

Omurgada yaşanabilecek problemler!!!

SKOLYOZ:

Omurganin yana doğru egilmesidir. Omurga aynı zamanda kendi etrafinda da döner. Genellikle büyüme çağında ortaya çıkar. Skolyoza neyin sebep olduğu tam bilinmemekle birlikte, ağır çanta taşımak, yapılan spor dalı veya kötü duruşun skolyaza neden olmadığı bilinmektedir. Skolyoza genetik yatkınlığın olabileceği düşünülmektedir. Skolyozdan korunmak için alabileceğimiz tedbirler yoktur. Ancak dengeli doğru yapılan egzersizlerle yaşam kalitemizi arttirabiliriz erken teşhis ile birlikte...

BELİRTİLERİ

  • Omuz yüksekliklerinin eşit olmaması.
  • Bel kıvrımlarının eşit olmaması
  • Kollar aşağı salındığında bel çukuruna eşit mesafede olmaması.
  • Sırtta ve belde bir tümsek olması ve öne eğilme ile bu tümseğin yüksekliğinin artması.

    LORDOZ:

    Belde omurganın aşırı eğri olduğu durumdur. Omurga boyun, sırt ve bel kısmında kafanın ağırlığını desteklemek ve şok darbelerini emmek için doğal olarak kıvrımlara sahiptir. Lordoz bel yani lumber bölgedeki doğal kavis normalin üzerinde olduğunda oluşur. Bu durum omurgada aşırı basınca neden olup ağrıya yol açar.

    BELİRTİLERİ:

  • Belde ( lumbel) bölgede görünür bir kavis vardır.
  • Yandan bakıldığında bel, belli bir C şekli yapar.
  • Mide ve kalça dışarıya doğru çıkıyor gibi görünür.

    NOT: Lordozu kontrol etmenin en kolay yolu sert bir yüzeye sırtüstü yatarak elinizi sıkı bir şekilde belinizin altına kaydirabilmeniz gerekir. Eğer lordozunuz varsa eliniz ve beliniz arasında ekstra boşluk olacaktır. Esnekliğimiz, hareketliliğimiz ve aktivitemizin çoğu omurgamızın sağlığına bağlıdır. Eğriliği düzeltmek için tedavi olmak yaşamın ileriki dönemlerinde artrit ve kronik bel ağrısı gibi problemleri önlemeye yardımcı olabilir. PİLATES veya YOGA uygulamaları omurgayı çevreleyen kasları güçlendirerek lordozdan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olarak kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Ayrıca duruş bozukluklarının giderilmesinde ve postürün düzeltilmesinde de büyük rol oynamaktadır.

    KİFOZ:

    Yandan bakıldığında torakal ( boyun ve bel arası) bölgede arkaya doğru doğal bir eğrilik vardır ve kifoz ( kamburluk) olarak adlandırılır. Torakal kifoz normal bir insanın en az enerjiyi harcayarak dik pozisyonda durabilmesi için gereklidir. Ancak çeşitli sebeplerle kifoz derecesi artar ve yaşam kalitemizi azaltır. Torakal bölgedeki kasların kuvvet ve uzunluk dengesi sırt bölgesindeki doğal eğriliğin korunmasını sağlar. Bu kaslar arasında zaman içerisinde yanlış kullanıma bağlı olarak oluşan dengesizlik eğriliğin artmasına neden olur. Kamburluğun en önemli sebepleri kötü pozisyonda oturuş ve fizik kondisyon yetersizliğidir. Özellikle günümüz çocukları vakitlerinin çoğunu masa başında, telefon, bilgisayar vb aletlerin karşısında kötü duruş pozisyonunda geçirmekte ve egzersiz yapmadıkları için kötü fizik kondisyonuna sahiptir.

    BELİRTİLERİ:

    • Kişiye yandan bakıldığında başının öne eğik olduğu ve sırtındaki şişkinlik görülür.
    • Genelde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri olur.

    SWAY BACK:

    Baş öne doğru uzamış durumdadır. (kulak memesi, omuz hizasından öne doğru eğik ) Boyun (cevical),baş bölgesinin öne doğru çıkmış olması nedeniyle ileri doğru "uzamış" bir boyun yapısı görülür. Boyun kasları uzamış ve gereğinden daha fazla kullanılmış durumdadır. Kürek kemiği (scapulae), gereğinden daha dış bükey olması nedeniyle kürek kemikleri birbirinden daha açıktır. Bu da yorgun ve ağrılı omuz başlarına, sırt ağrılarına, hatta "donuk omuz" diye tabir edilen rahatsızlığa neden olmaktadır. Üst Sırt Bölgesi, olması gerekenden (nötr duruş) daha fazla dış bükeylik (hafif kamburumsu bir görüntü) duruş nedeniyle vücut dengesi öne veya arkaya doğru kaymıştır. Alt Sırt Bölgesi,dengesiz duruştan ötürü iç bükey olması gereken bu bölgenin sözleşmesi ve buradaki kasların gereğinden fazla kullanılarak uzamış olması, ağrılara neden olabilecek belirgin bir duruş bozukluğudur. Bel fıtığı diye tabir ettiğimiz rahatsızlığın en sık görülen yeridir. Kalça Kemiği, pelvis kaslarının öne veya arkaya doğru uzamış olması ve nötr hizada olmaması nedeniyle bu bölgede gerekenden daha uzun kas yapısı görülür. Bu da kalça ağrılarına, diz, bacak ve ayak ağrılarına neden olur. Diz Eklemi, kalça eylemiyle hareket ettiği için dizler olması gerekenden biraz daha düzdür. Ayak Bileği Eklemi,nötr duruşta ayaklar yere düz iner ve genelde ayak tabanları düz bir şekilde yere basar.

    Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda aynada kendimize baktığımızda " Sway back" özelliklerine sahip olup olmadığımızı düşünebiliriz. Peki böyle bir vücut özelliklerine sahipsek egzersiz yaparken nelere dikkat etmemiz gerekir? Kuvvetlendirilmesi gereken kas grupları, kalça flexsörlari (arka kalça kasları) , oblik kasları (yan karın kasları) alt ve üst trapezius kasları (üst sırt bölgesi) ve boyun kasları. Uzatılması gereken kas grupları ( gereğinden daha az kullanıldığı için kısalan kaslar) Üst karın kasları, göğüs kasları, kalça ve hamstringler (arka üst bacak kasları).

    FLAT BACK:

    Genellikle fazla zayıf ve uzun kişilerde dikkatimizi çeken bu vücut tipi dansçılarda da sıkça görülmekte, bel ve ayak ağrılarına neden olmaktadır. Baş öne doğru çıkık (kulak memesi omuz hizasından öne doğru) Boyun Bölgesi: (cervical) Hafifçe öne doğru çıkık (kulak memesi omuz hizasından öne doğru). Üst Sırt Bölgesi:(Thorocis spine) Olması gerekenden daha fazla bir dış bükeylik (hafif kamburumsu) bir görüntü vardır. Alt Sırt Bölgesi: (Lumbel spine) Olması gerekenden daha düzdür. Bel bölgesindeki olması gereken iç bükeylik burada düzleşmiştir. Kalça Eklemi: Pelvis kaslarının arkaya doğru olmasından dolayı gerekenden daha uzun bir kas yapısı görülür. Bu da kalça ağrılarına, diz, bacak ve ayak ağrılarına neden olur. Diz Eklemi: Kalça eylemiyle bağlantılı olarak hareket ettiği için gereğinden daha uzun bir kas yapısı görülür. Yine dizler olması gerekenden daha düzdür.

    Keyifle okumanız ve paylasmanız dileğiyle ...

    Şengül Atsan